Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε!

Image

Το πώς αντιμετωπίζει κανείς τόσο το θέμα της ΕΡΤ όσο και θέματα που αφορούν ευρύτερα την περιβόητη «αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα» και του κοινωνικού κράτους, καθορίζεται από το αξιακό σύστημα που ενστερνίζεται ο καθένας μας. Αν παραδείγματος χάριν η έννοια του κέρδους και της αγοράς βρίσκεται ψηλά στον αξιακό σου χάρτη, είναι βέβαιο πως τόσο τα ζητήματα δημοκρατίας που εγγείρονται από το χειρισμό του Σαμαρά στο θέμα της ΕΡΤ, όσο και η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους πολύ λίγο σε απασχολούν – και οφείλουν να σε απασχολούν λίγο.

Γενικά όσοι πιστεύουν στην αγορά και στο κέρδος γνωρίζουν πολύ καλά κατά βάθος πως η Δημοκρατία δεν είναι παρά ένα (μη) αναγκαίο κακό. Ξέρουν πως η αστική Δημοκρατία είναι ένα ακριβό, χρονοβόρο και περίπλοκο πολιτικό σύστημα. Απαιτεί κόστος για να λειτουργήσει, απαιτεί χρόνο για να εμπεδωθούν και να γίνουν αποδεκτές από τους πολίτες οι όποιες απαραίτητες, ή μη αλλαγές και περίπλοκες διαδικασίες επικύρωσης και νομιμοποίησης. Σε αντίθεση με τη Δημοκρατία, η δικτατορία είναι απλή, φτηνή, ευέλικτη και γρήγορη. Αποφασίζομεν και διατάσομεν. Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε.

Δεν είναι και δεν μπορεί φυσικά να εκλειφθεί ως τυχαίο το γεγονός πως το καλύτερο, ταχύτερο, αποδοτικότερο, με όρους οικονομίας της αγοράς, και πιο ολοκληρωμένο μοντέλο επιβολής νεοφιλελεύθερων πολιτικών (αυτών που χάριν προπαγάνδας ονομάζουμε μεταρρυθμίσεις) είναι το μοντέλο διακυβέρνησης του Πινοσέτ της Χιλής, του αγαπημένου φίλου μεταρρυθμιστή της Μάρφκαρετ Θάτσερ. Ο μεταρρυθμιστής αυτός χασάπης, εφάρμοσε το πιο εκταταμένο και επιτυχημένο μοντέλο ιδιωτικοποιήσεων αφανίζοντας απλώς από προσώπου γης όσους αμφισβητούσαν τους νόμους της αγοράς και τους θεούς του κέρδους, ιδιωτικοποιώντας ακόμα και το νερό που πίνει ο κοσμάκης.

Είναι σαφές πως ο καλύτερος, πιο γρήγορος και φτηνότερος τρόπος για να προχωρήσει κανείς με τις “μεταρρυθμίσεις”,  είναι να καταργήσει τη Δημοκρατία. Αυτό το κοστοβόρο, χρονοβόρο και περίπλοκο πολιτικό σύστημα. Αυτό το γνωρίζει και ο Σαμαράς και οι δανειστές, οι οποίοι έχοντας επιτύχει αναίμακτα να καταργήσουν εν μία νυκτί κάθε έννοια εθνικής ανεξαρτησίας, έχοντας επιτύχει επίσης αναίμακτα την παράδοση ανευ όρων μέσω της εξαθλίωσης μισθών και της ανεργίας εκατομμυρίων εργαζομένων που προσέρχονται οικειοθελώς και με τα χέρια ψηλά στον Καιάδα του απόλυτου ευτελισμού του δικαιώματος εργασίας και της αξίας της εργασίας τους, έχει ανοίξει η όρεξή τους και ζητούν πλέον όχι μόνο ανθρωποθυσίες με μαζικές απολύσεις, αλλά και άμεση κατάργηση των χρονοβόρων διαδικασιών του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί άλλη μια φορά έπεσαν από τα σύννεφα οι αγαπητοί συμπολίτες της ρακένδυτης Ελληνικής Δημοκρατίας μας με την ΠΝΠ της τρικοματικής κυβέρνησης με την οποία καταργείται η ΕΡΤ. Μήπως ζουν στον Άρη; Σε άλλο γαλαξία ίσως; Δεν έχουν πάρει χαμπάρι μήπως πως τα τελευταία χρόνια η Βουλή είναι ένας σχεδόν διακοσμητικός θεσμός παρόμοιος σε δύναμη και εκτόπισμα με αυτόν του Προέδρου της Δημοκρατίας όπου όπως εκείνος υπογράφει χωρίς να ελέγχει τη βροχή των προεδρικών διαταγμάτων μέσω των οποίων νομοθετεί η εξουσία, εκείνη έρχεται απλώς να τα επικυρώσει; Ή μόλις τώρα κατάλαβαν τι συμβαίνει; Ή μήπως το μαύρο της οθόνης είναι απεχθέστερο από τη μαύρη και άραχνη και απάνθρωπη και ανθρωποφάγα και εξευτελιστική μαύρη τρύπα του ενάμιση εκατομμυρίου ανέργων; Ή είναι απεχθέστερη από την επιστράτευση των καθηγητών και των άλλων απεργών;

Το ελληνικό πολιτικό σύστημα κινείται τα τελευταία τρία χρόνια στα όρια του κοινοβουλευτισμού και της δημοκρατίας γέρνοντας επικίνδυνα προς τον αυταρχισμό και μια ιδιότυπη δικτατορία. Αλλά αυτό για όσους πιστεύουν στην ελεύθερη αγορά και το κέρδος δεν είναι πρόβλημα. Αρκεί να γίνεται η δουλειά. Εύκολα, γρήγορα και απλά. Ψεκάστε, σκουπίστε τελειώσατε. Ξεκινάς με ΠΝΠ και ολοκληρώνεις με εξαφανίσεις, εκτοπίσεις, δολοφονίες και βασανιστήρια. Αρκεί να τελειώσεις τη δουλειά γρήγορα και να αφήσεις κάποιο κέρδος.    

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s